2015. augusztus 26., szerda

Tökhúsleves, avagy hamis húsleves tökbelsőből

 

   
 
Kaptam a szomszédomtól egy gyönyörű spárgatököt, mely a pákozdi dombon termett. Olyan szép, friss és szaftos volt a tök magos belseje is, sajnáltam volna, ha kárba vész. Így hát levest főztem belőle, amiről már többször hallottam, de még sosem próbáltam. Hamis húslevest, ami a húsleveshez hasonló, de teljesen vega. Finom, könnyed, zsírmentes nyári leves. 
   
   
Hozzávalók:
  
  • 1 egész spárgatök bele
  • 6 db sárgarépa
  • 4 db petrezselyemgyökér
  • 1 db karalábé
  • ½ zeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 10 szem feketebors
  • só ízlés szerint
  • 20 dkg cérnametélt
 
Elkészítés:
   
  • A tököt kettévágtam, a belsejét kivájtam és egy leveses fazékba tettem. (A tök húsa nem kerül bele, csak a kivájt magos belseje, amit egyébként ki szoktunk dobni a tök felhasználása során. A tök húsát tegyük el, jó lesz egyéb tökös ételekhez.)
  • A többi zöldséget megtisztítottam, nagyobb darabokra vágtam és a fazékba került a tökbelső mellé.
  • Vízzel felöntöttem, szórtam bele egész borsot, megsóztam, és fedő alatt kb. 45-50 percig főztem.
  • A levest végül leszűrtem, és főtt cérnametélttel tálaltam.
   
   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése